09 desember 2005

Sjukepleiarar i ambulansetenesta?

På diverse diskusjonsforum er det harde diskusjoner om sjukepleiarar skal inn i ambulansetenesta.

Det er rørande med all omsorgen omkring yrket og kompetansen vår. Men det er litt kunstig at denne interessa kjem etter at ambulanseyrket begynner å få den statusen den burde hatt for 30 år sidan.

Ein frisk debatt kring dette er berre bra. Men eg vil sjå den sjukepleiaren som etter endt høgskuleutdanning begynner med startlønn kr 210.000.

Skal ein lønnast etter kompetanse eller fartstid?

HAr sjølv vore ambulansesjåfør sidan 1993, riktignok som ein deltids stilling fram til desember 2001.

Utan tillegg har eg no kr 240.000 i året. Med fagbrev er dette kr 259.000. Ein sjukepleiar begynner på kr 260.900

Greit for meg at sjukepleiarar kjem inn i ambulansetenesta. Men kva vert då stillingsbetegnelsen? Ambulansesjukepleiar? Og vil dei ta til takke med lønna vår?

Eller skal det skapast ein elite av mannskap som ein berre finn i dei største byane der ein faktisk har meir enn fire hender til f.eks ein hjartestans?

-Forresten, berre kom med sjukepleiarar. Så kan eg og få ei lønn som står til ansvaret.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jeg er så utrolig enig. Den teoretiske bakgrunnen til sykepleiere er nok en del bedre enn oss ambulansearbeidere. Men, det er forbausende lite i deres utdanning som gjør seg nytte i ambulanseverden. I tillegg, så vil jeg se en sykepleier som er i stand til å gå rett inn i en ambulanse og er klar til å prioritere skader i en ulykke med 5-6 pasienter, eller drive med hjertestans i en mørk og våt kjeller, uten sterilt utstyr liggente på et hvitt håndkle, og med en lege som forteller han/henne hva som skal gjøres. Sykepleiere har en meget god forutsetning til å bli en god ambulansearbeider, men da hjelper det ikke å ha jobbet på sykehjem eller legekontor i 5 år, nei også de trenger en omfattende prehospital opplæring......

15 januar, 2006 17:16  
Anonymous Anonym said...

Hva med en sykepleier som tillegg er aut.ambulansearbeider? Er det godt nok? Hvis en ser på alle de "proffe" og "dyktige" i ambulansetjenesten, bør en vel være anestesilege med paramedicutd i tillegg, før en får jobb....

01 juni, 2006 18:25  
Anonymous Anonym said...

Vi er gode på det vi gjør, vi ambulansearbeidere. Men spekteret av det vi kan er ikke så veldig bredt. jeg er av dem som ikke har sykepleieutdanning selv, men ser absolutt at sykepleiere med akutmed. utdanning har sin plass i ambulansene. Husk at de har et mye bredere grunnlag enn oss, og om de blir like spesialiserte på alle sykdommer (og etterhvert skader) som de har gryunnlærdom om, som vi er på vårt spekter som i akutte situasjoner ofte handler om brystsmerter, ulykker og ABC`en, så kan de dekke et mye bredere spekter av sykdommer. for det er vel sånn at ikke alt vi kjører på og jobber med er bilulykker og hjertetans??? I innlegget over så nevnes sykepleier og aut. ambulansearbeider, da har vi en bred og dyptgående kompetanse.

10 september, 2006 17:35  
Anonymous Anonym said...

Det som svir her, er å se innlegg som mannsyrker burde vært uten.
Lav selvtillit og frykt for sykepleiere?
Kom dere inn på skyllerommet og vask bekken, der er det andre yrkesgrupper med like LAAANG!!!! utdannelse som durer på i samme negativ "hjernekirurg etter 1 år -duren!

27 oktober, 2006 18:43  
Anonymous Anonym said...

Hvis du fortsatt mener at amb.yrket er ett "manneyrke",bør du få hodet ut av ræ... og se deg rundt!!! Eller har du kanskje vært borti en av hjernekirurgene som du nevnte i ditt innlegg!? Nå må du våkne og innse at dette er to yrkesgrupper som bør jobbe sammen og ikke mot hverandre, men så lenge det finnes slike som deg med et slikt snevert syn blir vel det særdeles vanskelig å få til.

30 oktober, 2006 16:40  
Anonymous Anonym said...

Sverige har allerede gått over til å bruke sykepleiere med akuttmed.kurs. Ser ingen grunn til at det ikke bør skje i Norge. ca 70 prosent av oppdragene våre er jo sykepleie. Bruk sykepleiere til behandling, lag gjerne et konverteringsprogram for nåværende fagarbeidere så de kan bli sykepleiere og skaff oss sjåfører som kun er sjåfør/hjelper. Mengdetrening på kjøreteknisk kan bidra med å begrense antall uhell.

07 januar, 2007 10:44  

Legg inn en kommentar

<< Home